Uitgraven

KraanwagenAangezien de hoeveelheid zand gigantisch is die uit een zwembad komt, is het zeer verstandig om dit met een graafmachine te doen. Je kunt hiervoor iemand inhuren, of je kunt alleen de graafmachine huren. Ik heb ervoor gekozen om de machines te huren. Het (nauwkeurig) besturen van een graafmachine behoeft wel enige oefening. Gelukkig was schoonvader is gewend om met een graafmachine te werken, dus dat was geen probleem.

We hebben gekozen voor een 5 tons graafmachine met rupsbanden. Dit zodat je in 1 keer redelijk wat zand kunt scheppen, maar ook om de benodigde diepte van de kuil te bereiken. Met een kleinere kraan heb je bijna geen reikwijdte op 1,80 diepte als de kraan niet in de kuil staat. De rupsbanden zijn belangrijk om de druk minder groot te laten zijn, en meer grip te hebben bij de rand van de kuil.

DumperHet zand wat uit de kuil komt, moet ook worden afgevoerd. Het heeft geen zin om met een (grote) kraan te graven, als je met een kruiwagentje het naar de straat moet kruien. De kraan staat dan continue stil. Ik had ook een dumpertje gehuurd, dat zand in de bak kon vervoeren, en ook heel handig in de containers aan straat over de rand kon kiepen.

Het aantal containers dat ik nodig had voor het zand af te voeren had ik onderschat. De kuil was 1,8x10x5 meter is 90 kuub zand! Dit is vast zand, en dat wordt nog eens 1,5 keer zoveel als je het in containers gooit. Ik kon nog wat zand kwijt in de tuin op plaatsen waar het te laag lag. Uiteindelijk heb ik 10 containers afgevoerd. Aangezien er geen 10 containers tegelijk konden staan aan de straat, moest het grondbedrijf met regelmaat de containers komen verwisselen. Ik had dit niet beseft. Gelukkig was het grondbedrijf flexibel, en wilde men nog een paar keer extra op zaterdag op en neer rijden. Uiteindelijk ben ik zaterdag tot en met maandag bezig geweest (op zondag konden even niet verder omdat de containers niet meer werden afgevoerd).

Nog een aantal dingen om de bestaande tuin nog een beetje te ontzien:

Graven

UitgravenHet gat wat gegraven wordt eerst afzetten met paaltjes en touw. Je moet de paaltjes niet op de hoeken van de kuil plaatsen, want daar wordt het zand weggegraven. In plaats daarvan plaats je twee palen op elke hoek, maar dan een meter verder. Zo kunnen de gespannen touwtjes nog steeds de rand van de kuil aanduiden. Indien je voldoende ruimte hebt, kun je natuurlijk ook je gat meer dan voldoende groot maken, maar dan krijg je wel heel veel onnodige los zand op je terrein die je later weer nodig hebt op het gat weer op te vullen.

UitgravenOver het graven zelf kan ik niet echt veel vertellen. Houdt er rekening mee dat je in het begin nog met de kraan in de kuil kunt staan. Maar als je aan het eind komt van de kuil sta je op een gegeven moment op de rand, en is de reikwijdte niet meer ver. Zorg er dus voor dat het begin van de kuil dan volledig is afgewerkt, omdat je daar niet meer kunt komen (en anders wordt alles handwerk).Overladen

Na het graven moet de bodem van de kuil netjes uitgelijnd zijn. Hier komt uiteindelijk de betonplaat op die precies waterpas moet komen liggen. Je kunt natuurlijk wel iets opvangen met de dikte van de betonplaat, maar op een betonplaat van 18 cm moet je niet 5 cm willen opvangen.

zwembadgatIk heb er voor gekozen om geen bodemput in mijn zwembad aan te leggen. Dit vereenvoudigd het graven, en het leggen van de betonplaat enorm. In deze phase gaat alles nog met grof gereedschap, en is een bodemputje met leiding die exact op de goede hoogte moet worden gelegd vervelend. Verder heb je veel minder kans op lekkage. Een bodemput is ook niet zo nodig. Dit betekend wel dat als je het zwembad ooit wil leegpompen (wat niet vaak is), je een dompelpomp nodig hebt.

Hier links het resultaat van drie dagen werk.