Installatie

De basis regel voor de grote van de pomp en filter is dat het zwembad in 4 tot 5 uur rondgepompt moet kunnen zijn. Het zwembad heeft een inhoud van 50 m3. De pomp (merk Wispherflow) heeft een theoretische capaciteit van 15 m3/uur bij een druk van 1 bar. De leidingen en de pomp moeten dus niet teveel weerstand geven om op ongeveer 12,5 m3 uit te komen.

Ik heb ervoor gekozen om alle leidingen in 63mm uit te voeren in druk PVC leidingen. Deze geven 60% van de weerstand tov 50 mm leidingen. Dit kun je beredeneren door de snelheid van het water in de leidingen uit te rekenen in deze verschillende dikte leidingen. De afstand van de pomp naar de inspuiters is ongeveer 20 meter. Ik heb gekozen voor harde druk PVC leidingen omdat mij dat degelijker leek. Je kunt ook kiezen voor flexibele leidingen. Het voordeel daarvan is dat je veel glooiendere bochten kunt maken. Echter, het binnenoppervlak van deze flexibele leidingen is minder glad waardoor er weer meer weerstand ontstaat. Verder is het heel belangrijk om het aantal bochten te beperken, en waar kan glooiende bochten of 2x 45 graden bochten te gebruiken ipv 90 graden bochten.

ringleidingringleidingBij de inspuiters heb ik een ring gemaakt van 63 mm leiding waar de 5 inspuiters (50mm) op aangesloten zijn. Ik heb een ring gekozen om zoveel mogelijk de druk gelijk te houden voor alle 5 inspuiters. Verder heb ik de aanvoer symmetrisch op de ring aangesloten zodat er evenveel naar de boven en onderkant van de ring stroomt. (Alternatief voor 4 inspuiters: de aanvoerleiding 2x symetrisch opsplitsen).

skimmersDe skimmers hebben aansluitingen van 50 mm en van 63 mm. Het is het zeer belangrijk om de 63 mm aansluitingen te gebruiken. Ook hier heb ik de 2 skimmers symmetrisch aangesloten om dezelfde flow in de 2 skimmers te krijgen naar de pomp toe.

In de skimmers zitten ook overflow aansluitingen. Deze heb ik aangesloten om bij hevige regenval het bad nooit te hoog te laten komen. Achteraf had ik niet de gehele overloop in de skimmer moeten doorboren, maar een kleiner gat zo hoog mogelijk. Nu treedt de overloop al in werking terwijl het water nog niet te hoog staat. Je kunt zelfs overwegen om geen overloop te maken. Als het water in het zwembad hoog staat, kun je dat heel goed gebruiken om de filter terug te spoelen. Ik heb in de wand van de skimmer ook een temperatuur sensor aangebracht voor de schakeling van de zonneverwarming. Deze staat altijd onder water, dus geeft redelijk accuraat de temperatuur van het water.

Aan de skimmers kun je ook de watertoevoer aansluiten. Deze heb ik naar het schuurtje geleid. Ik heb een gewone kraan hieraan gesloten. Het is luxer om een vlotter hier op aan te sluiten. Dit heb ik initieel niet gedaan. Ik denk niet dat ik dat nog ooit doe. Met mijn afdekking die ik normaal over mijn zwembad leg verdampt er nauwelijks water en regen vult het bad regelmatig aan. Gedurende het hele zwemseizoen moet ik het bad maar een keer of 5-10 bijvullen. Als je geen vlotter wilt gebruiken, kun je de aanvoer natuurlijk ook op andere plaatsen aansluiten dan bij de skimmers.

De stofzuigeraansluiting heb ik in 50mm uitgevoerd. Dit blijkt in de praktijk meer dan voldoende. De doorstroming wordt toch zeer beperkt door de flexibile ribbelslang die in het zwembad hangt.

zandfilterBij de keuze van de zandfilter is het belangrijk de goede diameter te kiezen. Een te kleine zandfilter belemmerd een goede doorstroming, en slibt ook sneller dicht. Je kunt daarvoor een zwaardere pomp kiezen, maar dan betaal je daar jaren een te hoge energie rekening voor. Een te grote zandfilter kan problemen veroorzaken als je de filter terugspoelt (schoonmaakt). Als je dan niet voldoende stroming in de filter krijgt blijft het vuil in de filter zitten. Voor mijn pomp van 17 m3/uur heb ik gekozen voor de triton tr100, een zandfilter met een diameter van 76 cm. Deze kan weken filteren zonder dicht te slibben, en het terugspoelen gaat zonder problemen met mijn pomp.

installatieHet schema van alle leidingen heb ik hiernaast weergegegeven. Voor de pomp zitten twee kranen om te kiezen tussen de skimmers en de stofzuigeraansluiten (of beide). Vanaf de pomp gaat het via een kraan naar de filter. Vanaf de filter gaat het water door de chlorinator. En vanaf de chlorinator gaat het weer terug naar de inspuiters.

chlorinatorIk heb gekozen voor een chlorinator om minder chloor (lucht) in ons zwembad te hebben, en ook om niet dagelijks het chloor niveau te moeten controleren. Met een chlorinator wordt het zout (NaCl) in het bad omgezet tot (Cl-) waarmee bacterien gedood worden. Voor vaste zwembaden zijn er chlorinators te koop. Echter deze zijn behoorlijk prijzig. Ik heb een Intex cholorinator gebruikt. Dit is eigenlijk een chlorinator voor de flexibile baden van Intex, maar kunnen ook gebruikt worden voor een vast bad. Deze chlorinator heb ik voor 150,- Euro gekocht, een stuk goedkoper dan de 1000,- Euro die de 'vaste'chlorinators kosten. chlorinator

Energie besparingen 1

De capaciteit van de Intex chlorinator maakte dat in de zomer de pomp 9-10 uur per dag aan moest staan. Ik weet niet of dit met de vaste chlorinators in een kortere tijd kan. Ik heb na 3 jaar besloten om 2 chlorinators aan te sluiten. De belangrijkste reden was om energie te besparen. Nu staat de pomp 4-5 uur aan ipv 9-10 uur per dag. Aangezien de pomp 1 Kw/uur verbruikt, bespaart dit behoorlijk wat energiekosten.

Mijn eerste chlorinator is overigens overleden na 4 jaar. Geen idee of dit een representatieve leeftijd is, en of dit afhankelijk is van het aantal uren dat er water door stroomd. Hij detecteerde niet meer dat er voldoende zout in het water zat. Ik vermoed dat de platen waar het water doorheen stroomde versleten waren. Het voordeel van 2 cholorinators is dat je ziet dat het aan de chlorinator ligt, en niet aan een te weinig aan zout in het water.

Energie besparingen 2

Ik heb in 2016 mijn versleten noppenfolie vervangen door een foam afdekzeil. Dit zeil isoleert beter en laat geen licht door. Het voordeel van geen licht in je zwembad is dat algengroei veel minder gestimuleerd wordt. Hierdoor hoef ik mijn chlorinator ook veel minder uren te laten draaien. Ik heb nu weer voldoende aan 1 chlorinator. Het nadeel is dat de zon op het bad zelf het water niet meer verwarmd. Echter, door de betere isolatie en het feit dat ik verwarm via het dak heeft bij mij ervoor gezorgd dat de gemiddelde temperatuur hoger is en ook stabieler. Als het weer even wat minder is, koelt het bad minder af.

Energie besparingen 3

Het vermorgen van mijn pomp is 1000W. Als je de pomp een uur of 6 per dag laat draaien, is dat 6KWh en op een seizoen ongeveer 900Kwh. Dit is een substantieel deel van mijn totale energie verbruik. Om dit omlaag te brengen heb ik een frequentie-regelaar (1-phase) voor de pomp gezet. Het voordeel van een pomp langzamer laten draaien is dat de hoeveelheid water die rondgepompd word lineair afneemt, en het energie verbruik kwadratisch.

chlorinatorIk heb eerst geprobeerd de pomp op 30hz te laten draaien. Hierdoor zakte het verbruik tot onder de 250W. Echter, de capaciteit van de pomp werd hierdoor teveel gereduceerd. Er werd nauwelijk meer water door mijn verwarmingslangen op het dak gepompt.

Ik laat mijn pomp nu op 35 Hz (ipv 50 Hz) draaien. Hierdoor is het verbruik gereduceerd tot 325W (inclusief frequentie-regelaar). Ik laat mijn pomp nu 8 uur draaien ipv 6 uur. Dus 8*350 = 2.8Kwh per dag ipv 6Kwh. Dit is een besparing van ruim 50%. Het verdere voordeel is dat gedurende zomerdagen water langer over het dak stroomt, dus meer tijd heeft om warm te worden. Ik moest wel de leiding tussen de pomp en de filter iets knijpen, ten gunste van de verwarming op het dak om voldoende doorstroming door mijn dak te blijven houden. De frequentie-regelaar koste 325,- Euro, en de besparing zal rond de 120,- Euro per jaar zijn.

Een ander voordeel is dat de pomp veel minder lawaai maakt. Je krijgt er wel een zacht hoog frequent geluidje voor terug, maar dat is een stuk aangenamer dan de herrie van de pomp op volle toeren.

chlorinatorAls ik de filter terug spoel, of het zwembad stofzuig dan zet ik de frequentie regelaar weer gewoon op 50 Hz om de maximale doorstroom te hebben. Hiervoor heb ik in de definitieve opstelling een eenvoudige schakelaar aan de frequentie regelaar gemaakt die de frequentie regelaar schakelt tussen 35 en 50 Hz.

Voordeel van deze regelaar is dat als ie wordt aangezet kun je instellen hoe lang hij op 50Hz draait. Ik laat hem 1 minuut op 50Hz draaien voordat deze terugvalt naar 35 Hz. Dat is voldoende om indien er lucht in de leidingen zit, deze op volle capaciteit eruit te blazen.