Beton plaat

betonmatDe basis van het zwembad is een betonplaat. De betonplaat ligt op 5 cm isolatie. Deze isolatie is in zijn geheel ingepakt in plastic, en alle naden zijn afgeplakt. Dit is om het water/beton bij de isolatie vandaan te houden. Ik heb geen idee of dit op de lange termijn echt zin heeft, maar het kon ook weinig kwaad.

Op de isolatie zijn bakstenen gelegd, en hierop zijn de 10 mm beton matten van 15x15 cm gelegd. De betonplaat is gewapend met een enkele laag. De netten overlappen natuurlijk wel met elkaar. Aan de zijkanten hebben we planken aangebracht, die we nadat de beton erin zit, gebruiken om de bovenkant van de plaat uit te lijnen, en ook gebruikt hebben om te kunnen zien of er voldoende beton in de kuil was gestort.

BetonpompDe maat van de betonplaat was zowel in de breedte als in de lengte 80 cm groter dan de uiteindelijke binnenkant van het bad. Hiervan is 2x20 cm voor de muren en 40 cm om nadat de plaat gestort is nog wat vrijheid te hebben om de definitieve positie van het bad te bepalen.

Storten

Vroeg in de ochtend kwam een grote beton pomp die de 35 meter vanaf de straat moest overbruggen om beton in het bad te pompen. Aangezien over die afstand, de slang van de pomp niet zwevend boven het zwembad hangt, maar over de grond het zwembad in komt, had ik aan die kant balken geconstrueerd zodat de slang niet steeds over het zand heen en weer aan het schuiven was (zie de foto hierboven). gestort betonIk had al ooit eerder beton laten storten door zo'n grote beton pomp. Dat gaat met veel meer geweld dan je in eerste instantie zou verwachten. Als je de kanten niet beschermd, zouden ze misschien instorten en zand zich vermengen met het gestorte beton.

Ik had me voorgenomen om het beton te vlinderen. Een mooie vlakke vloer zou handig zijn als later de folie in het zwembad gelegd zou worden. Echter, ik had nog nooit gevlinderd. En vlinderenhoeveel je er over leest, uiteindelijk moet je het toch eerst ervaren. Ook om informatie gevraagd waar ik hem gehuurd had, maar zij hadden ook geen praktische ervaring met het apparaat. Gelukkig was het niet te zonnig, en droogde de beton niet te hard. Dus ik had voldoende tijd. De eerste keer dat ik het probeerde, zakte ik met mechanische troffel in de beton. Ik was dus te vroeg begonnen. Het beton weer netjes aangesmeerd. Een uur later weer geprobeerd, en toen bleef ik wel boven op het beton, maar het smeerde niet mooi af. Uiteindelijk bleek dat ik iets meer voorspanning op de troffelbladen moest zetten, en toen kreeg ik het effect wat ik hoopte.

Dus het heeft wat energie gekost, maar uiteindelijk had ik op het eind van de dag een mooi vlak vloertje. Ik heb tijdens de afwerking van het bad er uiteindelijk veel plezier van gehad dat de vloer mooi glad was. De folie van het bad is uiteindelijk direct op de gevlinderde vloer gelegd.

Metselen

voor het metselen

Voordat we met metselen beginnen moeten de stenen allemaal de put in. Als de muur wordt opgetrokken, is het niet meer zo handig de stenen in het bad te krijgen. Daarna kunnen we beginnen de definitieve postitie van het bad te bepalen, en de metsel palen te stellen.

murforDe bak is gemetseld met holle betonstenen die je met de holtes naar beneden plaatst. Deze stenen zijn goedkoop, en relatief licht voor betonstenen. De maat van de stenen is 19x19x29 cm. Ik zou nooit grotere stenen gebruiken, want dan zijn ze niet meer te tillen. Tussen elke laag stenen is wapening aangebracht. Dit is gegalvaniseerde wapening van 15 cm breed (murfor) die in de voeg wordt meegemetseld. Mogelijk had ik niet elke laag deze wapening hoeven aan te brengen (uiteindelijk was deze redelijk duur). Echter, de krachten die later op de muur komen zijn gigantisch.

metselenmetselenHet daadwerkelijke metselen kan beginnen. Voor de diepte van mijn bad (1,50 m), heb ik 7 volle lagen, en nog een halve laag gemetseld. Elke keer als er inbouwdelen moeten komen, bouw ik ze direct in. Ze steken 8 mm tot 10 mm naar binnen uit, omdat ik het bad na het metselen nog van binnen bezet om een vlakke wand te krijgen. De bezetting is ongeveer 1 cm.

Ik heb de vertical voegen elke keer zorgvuldig opgevuld, om zo goed mogelijke verbindingen te krijgen tussen de stenen. Ik ben geen metselaar van beroep, dus ik had een malletje dat de naad van twee kanten afdekte zodate ik vanaf de bovenkant de naad kon volgooien.

metselenDe isolatie (5 cm) heb ik zo snel mogelijk aan de aan de buitenkant geplaatst. Als de isolatie er staat, dan is het niet meer erg als er zand langs de kant naar beneden valt. Het zand aan de zijkant van het bad heb ik steeds ingewaterd, en dan goed aangestampt. Om te voorkomen dat de muren naar binnen gedrukt worden, heb ik tijdens het aandrukken een balk tussen de lange wanden gespannen. De kracht die de muren kunnen verdragen is nog beperkt omdat de cement nog niet volledig is uitgehard, en op een lengte van 9 meter komt er veel kracht op te staan. Ik heb de laatste 80 cm pas aangevuld nadat het water al in stond. Dit ook weer om te voorkomen dat er een te grote kracht op de muur zou komen staan.

Inbouwdelen

inspuiters Tijdens het bouwen van de bak leg je de hoogte van de inbouwdelen vast. Voor het bad van 9x4 meter heb ik gekozen voor 5 inspuiters. Deze heb ik verdeeld op de korte wand: 3 vlak onder het water oppervlak (125 cm), en 2 dieper (45 cm) om een goede circulatie van het water te krijgen ook dieper in het bad. Dit is belangrijk om algengroei tegen te gaan. Je moet rekening houden dat het water naar de skimmers moet stromen om een goede afvoer te krijgen. Zorg dat de stroming met de typische windrichting (West/ZuidWest) mee is.

skimmersIk heb twee brede skimmers geplaatst aan de korte zijde tegenover de inspuiters. Dit is voldoende voor het bad. De onderkant van de skimmers zit op 130 cm hoogte. Het water niveau zit op 135 cm hoogte, dus er staat 5 cm water in de skimmers.

Ik heb een apart stofzuiger aansluiting in het midden van de lange zijde. Deze zit op 125 cm hoogte, een aantal cm onder de waterspiegel. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er valse lucht wordt aangezogen als de stofzuiger is aangesloten. Een aparte aansluiting is veel prettiger dan de stofzuiger in de skimmer aansluiten. Als je dat doet, dan heb je een meer dan 12 meter lange stofzuigerslang nodig om overal te komen in je zwembad. Met een aansluiting in het midden dan heb je voldoende aan een 8 meter slang voor het 9 meter lange bad.

lange zijdeVoor de lengte van 9 meter heb ik twee 300 Watt halogeen inbouwlampen voorzien. Ze zitten op 70 cm hoogte, en verdeelt als volgt: 2,5/4/2,5 meter. Dit geeft een mooie verdeling van het licht over het bad. De lampen schijnen van het terras af, zodat je niet naar de lampen toekijkt. Je kunt tegenwoordig ook led inbouwlampen kopen. Die zijn een stuk zuiniger, maar ook nog veel duurder. Ik heb de lampen maar heel weinig aan staan. Ik zet ze alleen aan als ik daadwerkelijk 's avonds zwem. Voor die tijd leveren led-lampen niet voldoende besparing op om daar zoveel geld aan te besteden. De draden naar de lampen zijn maar liefst 6 mm2 dik, iedere lamp zijn eigen bedrading. Dit om over de lengte van 15 meter niet teveel spanningverlies te hebben door de grote stroom (25 A) die hier doorheen loopt.

Nog een belangrijke opmerking. Ik had degelijke witte inbouwdelen gekocht, met mijn technische inzicht. Echter, toen mijn vrouw erachter kwam dat de inbouwdelen ook te verkrijgen zijn in de kleur van de zwembadfolie ging mijn hele marktonderzoek op de schop. De kleur was doorslaggevend. Ik heb de witte inbouwdelen op marktplaats gezet, en uiteindelijk zijn er grijze inbouwdelen ingebouwd.

Trap

zwembadtrapzwembadtrapIk heb gekozen voor een inbouw trap in de hoek. Dat is een zeer goede keus geweest. Het is zeer comfortabel om in en uit het bad te gaan, en je hebt geen ijzeren trap die in de weg zit als de (winter) afdekking er overheen gaat. Het is wel een gepuzzel geweest welke maten te gebruiken. Hoe stijl mag zo'n trap zijn. Een hele vlakke trap neemt teveel ruimte van het bad in beslag, een te stijle trap is niet comfortabel. De standaardmaten voor comfortabele trappen binnenshuis kun je niet gebruiken, want dan gaat de trap veel te ver het bad in en wordt het risico groter dat iemand zich stoot als ie er inspringt. Ik heb de gebruikte maten in de tekening aangegeven. zwembadtrap Elke trede heeft een verval van 23 cm. Voor de bovenste trede is dit krap-aan. Deze trede moet onder water blijven, zodat het noppenzeil altijd blijft drijven. Het waterpeil is ongeveer 15 cm onder bovenkant graniet. Dat wil zeggen dat er maar 8 cm water boven zit. Als het peil zakt door verdamping is dit soms nog maar 4 cm. De laagste trede is 43 cm hoog. Doordat je drijft in het water is dit absoluut geen probleem. De trap is massief gemetseld. Bij het bezetten van de trap, zijn de randen afgezet met RVS stukadoor randen. Dit om ervoor te zorgen dat niet de trap zou beschadigen als er een hard voorwerp tegenaan gaat. Deze RVS randen zijn misschien niet te krijgen in een standaard bouwmarkt, maar wel in een gespecialiseerde zaak voor bezettings materialen.

Bezetten

bezettenOm een mooie gladde want te krijgen is het belangrijk om de wand te bezetten. Aangezien ik geen ervaring heb in het bezetten heb ik het zo eenvoudig mogelijk gehouden. Ik heb aan de onderkant van de wanden RVS bezettings rails en aan de bovenkant een houden lat gebruikt als geleiding voor het bezetten. Met een lange alluminium lat heb ik de bezetting netjes vlak gestreken. De randen van RVS aan de onderkant heb ik laten zitten. Als je goed kijkt op de foto zie je de RVS rail op ongeveer 5 cm hoogte zitten.

Ik heb bezet met cement, zeer fijn zand (lommels zand), en met toevoeging (Compactuna Pro) om deze laag waterdicht te maken. De verhouding van cement en zand was 1:2. Ik heb voor het hele bad 25 liter toevoeging gebruikt. De reden was niet om het bad waterdicht te krijgen want dat lukt niet met een laagje van 8-10 mm, maar om ervoor te zorgen dat deze laag geen/minder vocht opneemt en hierdoor beter bestand is tegen de vorst. De toevoeging in de hoeveelheid die ik gebruikt heb was redelijk duur, en ik weet niet of het uiteindelijk nodig is, maar ik heb maar het zekere voor het onzekere genomen.

Nadat de bezetting even gedroogd heeft, heb ik het lichtjes nagewreven met een natte spons om het zo glad mogelijk te maken. Het is zeer belangrijk om deze wand glad te maken. Want als er eenmaal water inzit en de folie tegen de wand aangedrukt zit, dan zie je werkelijk elk minimaal korreltje dat uitsteekt. Hier helpt ook geen beschermdoek tegen die tussen de folie en de wand geplaatst wordt. Als je besluit de wand niet te bezetten, dan weet je dat de voegen uiteindelijk zichtbaar zijn in de folie.

 

Zwembadfolie

beschermfoliezwembadfolieIk heb gekozen voor gewapende zwembadfolie. Aangezien deze folie niet meegeeft, is het aanbrengen hiervan een zeer nauwkeurig werkje. Het aanbrengen van de zwembadfolie heb ik laten doen omdat hier zowel zeer specifiek gereedschap voor nodig is als de nodige ervaring.

Eerst wordt het beschermdoek aangebracht. Zowel aan de wanden als op de grond. Daarna wordt de folie geplaatst. Wij hebben gekozen voor grijze folie. Dit omdat dit mooi aansluit bij de granieten bestrating, en omdat we de typische blauwe zwembadkleur te blauw vonden. Dit neemt niet weg dat in de zomer het water wel degelijk blauw eruit ziet (zie andere foto's).

Daarna wordt de folie aangebracht. Deze wordt in de hoeken net niet tot in de hoek geplaatst. Dit zorgt ervoor dat als het water erin komt, de folie mooi strak komt te staan. De inbouwdelen worden er pas ingesneden als er al een lag water instaat. Hierdoor gaat er geen vouwen ontstaan bij de inbouwdelen. Op de trap wordt anti-slip zeil geplaatst. Dit is wel nodig om het veilig te maken. De folie van het merk AlkorPlan was 2,05 m breed, wat precies voor 1 naad op de bodem zorgt voor het 4 meter brede bad. Er waren ook andere merken folie die 1,60 m breed waren maar die hadden voor veel meer naden gezorgt wat niet mooi is, en ook niet handig omdat daar altijd het vuil als eerste blijft liggen.

Het is wel belangrijk om door te zoeken naar aanbieders van het aanbrengen van de folie. Er zaten grote prijsverschillen tussen.

zwembadHiernaast staat het zwembad eind september 2008. Zo is het bad de winter in gegaan.