Afwerking

We hebben heel lang gedacht om rondom het zwembad met houten planken af te werken. Dit geeft een hele 'warme' uitstraling. In 2008 waren er ook al verschillende aanbieders van composite houten/kunstof planken die langer mee gaan. Uiteindelijk hebben we dit niet gedaan. De redenen voor ons waren:

tegelsBij de keuze van de tegels waren 2 aspecten cruciaal:

We hebben uiteindelijk gekozen voor gebrande granieten tegels van 1m x 1m en ook de zwembadrand in hetzelfde materiaal met dezelfde afwerking. Deze zijn niet glad, en worden in de zomer wel warm maar je kunt er nog steeds goed overheen lopen.

We hadden nooit voor graniet gekozen als het niet betaalbaar was (wat natuurlijk een relatief begrip is). De tegels kostten 41,- Euro de m2, de zwembadranden 13,20 de halve meter. Ik vermoed dat je het voor deze prijs niet in Nederland kunt vinden maar wel in België. Wij hebben het bij Ivo Meynen gekocht in Meerhout. Verder hebben we nauwelijk extra kosten gehad omdat ik ze zelf heb gelegd met de hulp van mijn vader.

tegels De granieten randstenen heb ik gelijmd. Als tegellijm heb ik FermaTop TB (van Weber) gebruikt. Flexibele dikbedkleefmortel voor tegels en natuursteen. Kleur: Blanc. Ik zie het exacte product niet meer terug bij Weber, maar ik denk dat dit de vervanger is. Er is nog nooit een tegel losgekomen. Als de folie versleten is, moet ik wel de stenen los gaan bikken

De grote tegels heb ik in het zand gelegd (en niet zoals in België gewoon is in stabilisé, of gelijmd op beton). Vanwege het grote oppervlak van de tegel is de kans op verzakking klein. De gele grond onder de tegels is wel zorgvuldig ingewaterd, en aangetrild met een trilplaat.

Vlak leggen van zulke grote tegels niet eenvoudig. Het voordeel van zand als ondergrond is dat je het eenvoudig nog een keer kunt proberen. Als je er lijm onder had zitten zou de tegel zich waarschijnlijk helemaal vastzuigen. Wat wel een absolute noodzaak is een een tegelklem. De tegels zijn anders niet te tillen en goed neer te leggen (80 kg per tegel). Ik heb deze tegelklem zelf gemaakt (foto??). Je kunt dan met twee man de tegel optillen, tegen de andere tegels aan leggen, en dan netjes neer laten ploffen. De tegel ligt dan meteen op de juiste plek en hoeft niet meer verschoven te worden.

Zorg bij het leggen van de tegels dat het van het zwembad afloopt. Dit voorkomt dat zand op de tegels met hevige regen allemaal het zwembad in stroom. Wel belangrijk is het om een goede afwatering te hebben. Dit ligt natuurlijk wat er rondom de tegels ligt. Ik heb een opstaande rand omdat de omliggende tuin hoger ligt. Zonder afwatering zou al het water op de stoep blijven staan.

inspuitersIk heb als afwatering langs de tegels een gootje gemaakt. Dit gootje is een 5 cm brede gleuf die is ontstaan doordat ik mijn granieten tegels 5 cm korter heb gemaakt dan de afstand tot de betonranden. Hieronder heb ik dan reststroken van de granieten tegels neer gelegd. Op die manier heb ik zeer goedkope gootjes gekregen, en was het leggen van de granieten tegels ook nog eens makkelijker. De maat van de tegels kon nu makkelijk wat varieren. Dit resulteerd alleen in een beetje variatie in de breedte van de goot. Omdat de goot zo dicht langs de betonranden ligt, stoot niemand zich aan de goot omdat je niet zo dicht langs de kant loopt, zelfs spelende kinderen niet. De goot wordt op 3 plaatsen afgevoerd op de riolering. Naast de goot aan de zijkant heb ik ook nog een ondergrondse 'spleetafvoer' over een groter oppervlak. Ik heb weer een gootje gemaakt met reststroken van het graniet onder de tegels. Over deze goot heb ik tegels gelegd, met RVS-afstandsblokjes zodat er een 3mm spleet blijft juist boven de goot. Je kunt je hier niet aan stoten, maar het is wel heel functioneel.

Zomer afdekking

Een afdekking is belangrijk voor voorkomen van vuil in het water, maar nog belangrijker voor het isoleren van het bad en het voorkomen van verdamping van water. Als de nachttemperatuur zakt merk je meteen dat het bad 's nachts afkoelt. Met een afdekking houd je dat nog een beetje binnen de perken. Ook als het waait overdag kan het bad afkoelen, ook al schijnt de zon.

Ik heb gekozen voor het goedkoopste alternatief: noppenfolie op een handmatig rolmechanisme. Er zijn verschillende soorten noppenfolie (zoek maar op franse sites) met andere specificaties. Ik heb geen idee of je dit verschil uiteindelijk merkt. Ik heb uiteindelijk hier niet op gelet met het bestellen van de noppenfolie. Noppenfolie isoleert minder dan een lamellen afdekking, en verslijt ook sneller over de jaren. Maar dat woog in mijn geval niet op tegen de extra kosten. Verder heb ik op marktplaats een oprolmechanisme van 5 meter breed gekocht voor 125,- euro.

Winterafdekking

winterzeilVoor de winterafdekking heb ik een standard 800 grams zeil besteld van 6x10 meter. In dit zeil heb ik een heel aantal gaten in het midden van het zeil geponst om regen af te voeren. Dit was een stuk goedkoper dan een officiele winterafdekking. Sommige hebben alleen een net om bladeren op te vangen. Ik heb gekozen voor een zeil wat geen licht doorlaat om algengroei te voorkomen. Omdat in oktober en april het water al warmer kan zijn dan 12 graden is algengroei al mogelijk.

Eind september pomp ik het bad leeg tot 10 cm onder de skimmers via de stofzuigeraansluiting. Dit doe ik door in de stofzuigeraansluiting een buis te steken die met een haakse bocht een stuk het water in gaat. In december moet ik typisch nog een keer water wegpompen omdat er dan al weer zoveel regen is gevallen. Na februari laat ik de regen weer langzaam het bad vullen zodat als ik het bad ga gebruiken niet veel water meer bij moet vullen. Verder heb ik de volgende winter-attributen:

 • Ik stop in de bovenste inspuiters een rubberen stop om ervoor te zorgen dat daar geen ijs in ontstaat.
 • In de skimmers (die in principe leeg zijn) steek ik een soort flexibele buffers die in kunnen veren als er ijs ontstaat in de skimmers zodat deze niet kapot vriezen. Deze buffers zijn standaard overwinter artikelen.
 • In het zwembad heb ik diagonaal drijvende buffers liggen, die ook weer de druk opvangen als het bad bevriest.
 • Als er sneeuw valt op de afdekking zakt de afdekking door het gewicht van de sneeuw tot op het water. Als de sneeuw smelt, dan trekken de rubbers het zeil weer langzaam ophoog en verdwijnt het water weer door de geponste gaten.

  Douche

  buitendoucheWe hadden al het voornemen om een buitendouche te plaatsen (foto is in de winter als de douchekop eraf is gehaald om vorstschade te voorkomen). We hadden dat eerst nog wat uitgesteld, maar al snel bleek dat de kinderen nat het hele huis doorgingen naar de douche. We hebben toen maar snel de buitendouche geplaatst zodat iedereen zich buiten kon afspoelen/wassen. Om zo'n douche een succes te maken moet er wel warm water uitkomen. Aangezien ik geen stromend warm water achter in de tuin had, heb ik een doorstromer gekocht van 7Kw. Het voordeel hiervan is dat deze alleen stroom kost als er water stroomd (in tegenstelling met een boiler). De 7Kw is net voldoende. In het voorjaar is het nog relatief koud omdat de temperatuur van het leidingwater dan nog koud is. In de zomer is het een lekkere temperatuur. Echter, als ik het nog een keer moest kopen, zou ik toch nog meer vermogen kopen (ik heb toch een 3-phase aansluiting naast de doorstromer). Er gaat bij mij wel warmte verloren in de tyleenslang van het schuurtje naar de douche (+/- 15 meter slang).

  Tuin

  Met het inrichten van de tuin rond het zwembad is het van belang om rekening te houden wat voor planten je plant. Hele geurige bloemen zijn niet handig omdat dit allerlei insecten aantrekt. Struiken met bloesem die er een keer weer afkomt is ook niet handig omdat deze in je zwembad komt. Verder zijn hoge bomen niet handig vanwege schaduw en de bladeren die ze verliezen.